Waar komt mijn kaakpijn vandaan?

Om bij aangezichts-, kies- en of kaakpijn een oorzaak voor de pijn te vinden zal men in eerste instantie naar een tandarts of KNO-arts gaan. Maar wat als deze hier op zijn vakgebied geen verklaring voor heeft? Onze kaak gebruiken en bewegen we dagelijks heel veel. Daardoor is er een grote kans op kaakpijn. De belangrijkste vraag bij kaakpijn is: Waar komt mijn kaakpijn precies vandaan? Dat is waar we ons als kaakpijnnetwerk Zwolle dagelijks mee bezig houden. Want wanneer je de oorzaak weet, is kaakpijn makkelijker te voorkomen.

Waar komt mijn kaakpijn vandaan?

Het kaakgewricht is heel belangrijk. Het verbindt ons kaakbeen met de schedel. Het is daarnaast ook een heel complex gewricht, omdat het vrijwel alle kanten op kan bewegen en het vaak enorme druk te verduren krijgt tijdens het kauwen. Kaakpijn kan worden veroorzaakt door problemen met dit gewricht zelf, maar ook door problemen met de omliggende spieren.

Uw kauwstelsel bestaat uit het kaakgewricht (het kaapkopje, een kraakbeenschijfje, de gewrichtskom en het omliggende gewrichtskapsel), het gebit, de bijbehorende vaat- en zenuwvoorziening en de kauwspieren.

Mijn symptomen

Onderstaande symptomen komen vaak voor bij mensen met kaakpijn:

– moeite met het openen van de mond
– blokkeren van de kaken
– knappen van de kaken
– pijn bij bewegen van de kaken
– kraken/schuren van de kaken
– bewegingsbeperking van de onderkaak
– pijn in het gelaat
– kiespijn

Andere klachten die u kunt ervan bij kaakpijn zijn (zeurende) pijn aan (onder)kaak of in (beide) kaken zowel in rust als bij bewegen, moe van het kauwen, aanhoudende pijn in en om het kaakgewricht, die kan lijken op oorpijn. De pijn kan uitstralen naar het hoofd, de hals, de nek en de schouders. Soms komt het voor dat u een stijf of dik gevoel rond het kaakgewricht ervaart.

Al deze klachten kunnen te maken hebben met het gebit, kaakgewricht of uw kauwspieren. Meestal heeft kaakpijn gevolgen voor activiteiten als spreken, eten, bijten, kauwen, geeuwen en zoenen. Het kan ook samenhangen met algemene activiteiten zoals werk, sport, hobby of  kwaliteit van uw nachtrust.

Kaakpijn als gevolg van overbelasting kan veroorzaakt worden door verkeerde mondgewoontes zoals klemmen en knarsen, nagelbijten of overmatig kauwgom kauwen. Bij stress worden vaak deze verkeerde mondgewoontes geconstateerd en kan dus een oorzaak zijn van kaakpijn.

Wat is kaakfysiotherapie?

U kunt het beste de kaakfysiotherapeut raadplegen wanneer u pijn heeft aan uw kaak waarbij uw kauwstelsel niet goed functioneert. De kaakfysiotherapeut stelt de diagnose aan de hand van uw klachten, de multidimensionale vragenlijst SCREEN en het onderzoek van uw kaakgewricht en omliggende spieren. Het stroomdiagram geeft schematisch de werkwijze van ons netwerk weer.